Lt

Деятельность человека пуста и ничтожна, когда не одушевлена идеею
Н.Чернишевский

Увага!

Персональний блог вчителя математики Вовк Людмили Георгіївни

четвер, 7 лютого 2013 р.

Символіка Дніпропетровщини






  • Поясніть девіз Дніпропетровська "Ad astra!" ("До зірок!")? (Девіз "Ad astra!" ("До зірок!") означає шлях до піднесеного, величного, ідеального, також це данина космічній історії міста).
  • Коли було прийнято рішення про затвердження герба та прапора Дніпропетровської області? (19 березня 2002 року на сесії обласної ради було прийнято рішення № 518-22/XXIII "Про затвердження герба та прапора Дніпропетровської області", що надало геральдичним символам області офіційного статусу).

  • Яку гаму фарб та металів використано при створенні гербів та прапора Дніпропетровщини? Що вони означають? (5 барв та 2 метали. Червона барва символізує мужність, любов, великодушність. Малиновий колір, дуже популярний у запорожців, символізує щедрість, доброчесність. Синя барва, вірність і чесність. Коричнева та тілесна барви використовуються тільки в разі необхідності передати природний колір обличчя й рук людини. Чорна барва використана для оздоби червоного головного убору - шапки та металевих елементів рушниці (втілює в геральдиці мудрість, обачність, інколи – сум). Золото(передається в малюнку жовтим кольором) втілює знатність і багатство. Срібло (передається білим кольором або чистим полем) символізує доброту та невинність).
  • Що зображено на гербі Дніпропетровської області? (Бурелет-навершшя та зображення Малого Державного Герба України в обрамленні обабіч золотого колосся та листя дуба.Поділ щита здійснено правобічним перев'язом, що утворює два поля - лівобічне (верхнє, синє) та правобічне (нижнє, срібне). Перев'яз складають відповідно: графічне зображення полум'яподібної смуги, що символізує "ріки розплавленого металу" (емблема металургійної промисловості, 60% якої концентрується в межах Дніпропетровської області); хвиляста синя смуга перев'язу на срібному тлі символізує головну водну артерію області, річку Дніпро, становий хребет України. Отже, на графічному малюнку відтворено художніми засобами злиття "двох річок" - природної, яка уособлює багатства краю, та рукотворної, що уособлює працелюбність,творчий потенціал дніпропетровців. 
    На лівому синьому полі щита - дев'ять золотих восьмипроменевих зірок, символізують славну сторінку в історії краю (виникнення та існування на теперішній території відомих всім своїм значенням паланок Січі - Токмаківська, Базавлуцька, Микитинська), Старої та Нової січей. За часів Нової Січі 5 з 8 паланок Запорозького Війська були розташовані саме в межах теперішньої Дніпропетровської області. Здавна зірка слугувала символом вічності, а пізніше (з XVIII ст.) - символом високих устремлінь, ідеалів (які є вічними та ніколи не змінюються). З кінця XVIII ст. зірки стали вживатися як емблеми дороговказу, щастя.
    Девіз - "Аd аstrа!" ("До зірок!") означає через це -"До досконалості, до ідеального, до вершин!". Козак з рушницею, то запорожець, зображення якого присутнє на гербах Війська Запорозького та гетьманської України впродовж майже 200-літнього періоду. Намет, в еталонному зображенні Великого Герба, виконано у формі надзвичайної краси акантового листя.
    Бурелет (від франц. bourrelet - жгут) - гербовий елемент (атрибут) подано у вигляді двох перекручених у вигляді кільця, стрічок. У головному уборі він виконує роль захисника голови, у гербі - символізує "охоронця" історичної традиції, освячує її. 
    Вінок - старовинний символ нагороди, почесті, емблема безсмертя. Вінок із золота означає тріумф, ознаку високої честі, яку в даному випадку надано Малому Державному Гербу України. Вінок (вінець - лат. corona) з пшеничного колосся і дубового листя символізує хлібне багатство краю і його міць).

Немає коментарів:

Дописати коментар